Öljyanalyysit
Milloin öljy tulisi analysoida ja mitä tulisi tutkia
Säännöllisen tarkastuksen ja analyysien arvo. Öljyjen kunnonvalvonnan kriittisin kohta on näytteenotto.
SÄÄNNÖLLISEN TARKASTUKSEN JA ANALYYSIEN ARVO
Öljyanalyysissä öljyn ennenaikainen ikääntyminen havaitaan ajoissa, eikä järjestelmään ehdi syntymään likaa, joka aiheuttaisi venttiileissä ja pumpuissa häiriöitä tai rikkoutumisia. Analyysillä voidaan myös selvittää järjestelmän eri osien kulumista. Öljyn perusanalyysit ovat myös edullisia työkaluja: hinnat alkaen 32,00 euroa.
Esimerkki: Kaivinkoneessa, jossa öljy on puhtausluokan ISO4406:1999 mukaan: 16/14/11 ja konetta käytetään arkipäivisin n. 8 tuntia. Hydrauliikkapumpun läpi kulkee vuosittain n. 25 kg likaa. Pumpun odotettu käyttöikä on 14 vuotta. Samaisessa koneessa käytetään öljyä puhtausluokan ISO4406:1999 mukaan: 22/21/18. Pumpun läpi kulkee yli 4000 kg likaa vuosittain. Pumpun odotettu käyttöikä on n. 2 vuotta.
Säännöllisen tarkastuksen ja öljyanalyysin edut:
• Öljyn vaihtoväli voidaan maksimoida: turhat öljynvaihdot jäävät pois.
• Kyetään ennakoimaan tulevia huoltoja ja tekemään ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.
• Vältetään turhia seisokkeja, saadaan laitteista parempi tuotto.
Öljynvaihtoväli voidaan kasvattaa suosituksesta myöhemmälle ennusteeseen perustuvassa huoltosuunnitelmassa. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen oikea-aikainen huoltoajankohta pyritään ennustamaan laitteen huoltohistoriatietojen perusteella. Useiden öljyjen kohdalla vaihtoväli ennustetaan viskositeetin tai hiukkaslaskennasta saatujen tulosten perusteella. Öljynsuodattimen vaihtoväli voidaan ennustaa suodattimen painehäviön perusteella. Tänä päivänä kunnonvalvontalaitteet antavat runsaasti tietoa järjestelmien kunnosta, joten määräaikaishuoltoajankohta on helppo päättää.
Öljynäytteenotto
Öljyssä tapahtuvien muutoksien seurannassa on tiedettävä järjestelmän normaalitaso, jotta voidaan seurata muutoksen nopeutta ja suuntaa. Luotettavan trendin aikaansaamiseksi tulosten on oltava vertailukelpoisia. Tämä edellyttää, että näytteidenotot on tehty samoista paikoista ja samalla tavalla. Näytteidenoton tiheyttä tulisi harkita tarpeisiin perustuen. Liian usein otetut näytteet aiheuttavat turhia kustannuksia ja töitä. Liian harvoin otetut näytteet eivät hyödytä ennakoivaa kunnossapitoa ja lisäävät vaurioriskiä järjestelmässä. Näytteenottotiheys määritetään järjestelmäkohtaisesti käyttäen apuna laitteiden kriittisyysluokittelua. Mitä kriittisempi ja tärkeämpi laite on, sitä lyhemmillä väleillä sitä tutkitaan. Myös öljynvaihdon ja muiden merkittävien kunnossapitotöiden jälkeen olisi kannattavaa tutkia öljyn kunto ja puhtaus. Öljyjen kunnonvalvonnan kriittisin kohta on näytteenotto. Väärin otetusta näytteestä on paljon haittaa, koska näytteen analysointi maksaa ja tuloksista tehdyt johtopäätökset voivat johtaa vääriin toimenpiteisiin. Näytteenottoa helpottavat hyvä suunnittelu ja valmistautuminen. Näytepullojen ja muiden näytteenottoon tarvittavien laitteiden on oltava puhtaita ja tarkoituksenmukaisia. Näytettä otettaessa on myös tiedettävä, mitä siitä halutaan tutkia. Onko kohteena enemmän öljyn laadulliset ominaisuudet vai itse laitteen kuluminen ja kunto. Nämä seikat vaikuttavat siihen, mistä kohtaa järjestelmää näyte tulisi ottaa. Jos järjestelmää ei ole varustettu erillisellä näytteenottohanalla, kenttätestiä ja aistinvaraista tutkintaa varten voit ottaa näytteen suoraan säiliöstä tyhjiöpumpulla, n. 10 cm pohjasta ylöspäin tai sivuvirtauspiiristä suodattimen ja pumpun välistä. Mikäli näytteenotosta aiotaan tehdä säännöllistä, kannattaa harkita näyttenotto hanojen asentamista. Tämä takaa, että näytteet otetaan aina samasta kohtaa ja näytteenotto kyetään pitämään puhtaampana.
Analysointi anturien avulla
Usein tapahtuvan näytteenoton sijalle voidaan harkita kiinteiden analyysiantureiden asentamista. Tällöin taataan se, että näyte otetaan aina samasta kohdasta ja saadaan automatisoitua näytteenottoa. Se mihin anturit kannattaa asentaa tulisi aina harkita tarkkaan ja käyttää apuna asiantuntijaa. Tällöin päästään parhaaseen lopputulokseen ja saadaan tarkkailtua juuri oikeita elementtejä ja kriittisiä kohtia.
Antureita on tarjolla yhden objektin analysoinnista aina usean objektin analysointiin. Paikanpäällä luettavana tai etäluettavana.
Tarvittavat analyysit määrittelee se, mitä halutaan selvittää. Onko analysointi enemmän öljyn kunnon ja vaihtovälin tarkkailua, vai lisäksi myös laitteen toimintakyvyn ja kulumisen tarkkailua.
Öljyn puhtausluokat
Hiukkaslaskenta ISO 4406:1999 asteikon mukaan antaa tarkan kuvan öljyn puhtaudesta. Hiukkaslaskenta on yksi tärkeimmistä öljyn laadun ja laitteen kunnon mittareista. Äkilliset öljyjärjestelmien hajoamiset aiheutuvat usein öljyn seassa olevista isoista (>14µm) hiukkasista, kun taas hitaammin ilmenevät asteittaiset viat, kuten esim. kuluminen, aiheutuu pienemmistä (4- 6µm) hiukkasista. Tämä on yksi selityksistä, minkä takia ISO 4406:1999 standardin viitekoot ovat 4µm, 6µm ja 14µm. Öljyjen hiukkaslaskennan eli partikkelilaskennan tulos kertoo, kuinka paljon ja minkä kokoisia hiukkasia tutkittavassa öljyssä on. Hiukkaslaskentaa käytetään öljyn ja mekaanisten laitteiden kunnonvalvonnassa. Tyypillinen, esimerkiksi, pyöräkuormaajan vaihteistosta otettu näyte, sisältää jokaista 100 ml kohden: ISO 19 / 17 / 14 tarkoittaa, että yli 4µm hiukkasia on 250.000 - 500.000 kpl, yli 6µm hiukkasia on 64.000 - 130.000 kpl ja yli 14µm hiukkasia on 8.000 - 16.000.
Kaikilla voitelujärjestelmillä tulisi olla oma puhtauskoodi, joka määritellään laitteiston käytön ja kriittisyyden mukaan. Näin voidaan optimoida huollot ja laitteiston käyttöikä.
ISO Koodi = Kuvaus / Sovelluskohde / Järjestelmäpumpun läpi kulkevia kiinteitä hiukkasia vuosittain annetulla ISO-koodilla.
Hydrauli- ja voiteluöljyjärjestelmät:
- 14 / 12 / 10 = Erittäin puhdas öljy / Kaikki öljyjärjestelmät / 8,5 kg
- 16 / 14 / 11 = Puhdas öljy / Servo- ja korkeapainehydrauliikka / 17 kg
- 17 / 15 / 12 = Hieman saastunut öljy / Vakio hydrauli- ja voiteluöljyjärjestelmät / 34 kg
- 19 / 17 / 14 = Uusi öljy = Alhaisesta matalapaineisiin järjestelmiin / 140 kg
- 22 / 20 / 17 = Erittäin saastunut öljy / Ei sovellu voitelujärjestelmiin / >589 kg
Vaihteistoöljyt:
- 14 / 12 / 10 = Erittäin puhdas öljy / Kaikkiin järjestelmiin / 8,5 kg
- 16 / 14 / 11 = Puhdas öljy / Kriittiset järjestelmät / 17 kg
- 17 / 15 / 12 = Hieman saastunut öljy / Vakiovaihteistot / 34 kg
- 19 / 17 / 14 = Uusi öljy / Ei-kriittiset vaihteistot / 140 kg
- 22 / 20 / 17 = Erittäin saastunut öljy / Ei sovellu vaihteistoihin > 589 kg
Tiedätkö sinä, minkä puhtausluokan öljyjä laitteissanne kulkee? Tiedätkö paljonko voisitte vähentää laitteiden kulumista ja vaurioitumista säännöllisellä analysoinnilla?
Haluatko vastauksia näihin ja ratkaista sekä ehkäistä tulevia ongelmia etukäteen. Ota yhteyttä.